Kielioppi

Helpoin taso - sininen vaalea paketti

Vaaleansininen paketti  sisältää yli 20 erilaista peliä tai leikkiä, jotka on tarkoitettu kieliopin harjoitteluun (helpoin taso). 

Tehtävät on ryhmitelty kuuteen osa-alueeseen:
1. Monikko
2. Omistusmuoto
3. Paikallissijat
4. Vertailumuodot
5. Aikamuodot
6. Kysymyssanat


VAALEANSINISEN PAKETIN 
PELIEN SISÄLLÖT

Ensimmäisen ryhmän pelit on suunniteltu siten, että ne houkuttelevat lasta tuottamaan monikkomuotoja. Tässä ryhmässä on helppoja pelejä - pussipeli, korttipeli ja dominopeli.

 ylin kuva,.gif

 


Toisessa ryhmässä on pelejä, joita pelatessa on luontevaa opetella omistusmuotoja sekä kysymyssanaa ”Kenen?”.  Tähän ryhmään kuuluu esimerkiksi pikkuesineitä sisältävä riikinkukon pussipeli. Värinoppapelissä aiheena on eläimet ja niiden ruuat.

 toiseksi ylin kuva.gif

 


Kolmannessa ryhmässä on useita pelejä, joiden avulla voidaan opetella ymmärtämään ja tuottamaan ilmaisuja, joissa on paikallissijamuotoja. Esimerkiksi onkimisleikin kuvat on valittu siten, että niistä kerrottaessa tulee luontevasti käytettyä taivutusmuotoa -lle.

 kolmanneksi ylin kuva.gif

 

Neljännen ryhmän pelien avulla voidaan harjoitella vertailemaan eri ominaisuuksia ja tuottamaan vertailumuotoja (komparatiivi).

nelj�nneksi ylin kuva.gif


Esimerkiksi pussipelissä vertaillaan kuvaa ja esinettä toisiinsa. Muita tämän ryhmän pelejä ovat onkimisleikki, yllätyspeli ja palapeli.

 

Viidennen ryhmän pelit houkuttelevat lasta kertomaan kuvista tai kuvasarjoista ja samalla tuottamaan eri aikamuotoja. Esimerkiksi lottopelin kuvat johdattelevat kertomaan mitä henkilö tekee nyt ja mitä hän teki sitä ennen.

viidenneksi ylin kuva.gif

 


Kuudennen ryhmän pelien avulla voi harjoitella helppoja kysymyssanoja.

kuudenneksi ylin kuva.gif

 

sisl. yl�osa.gif

sisl. 1-2.gif

sisl. 3-4.gif

sisl. 5-6.gif