Ääntäminen

sanapaketti - vihreä vaalea

 

Vaaleanvihreä paketti sisältää 27 erilaista peliä tai leikkiä, jotka on tarkoitettu sanojen harjoitteluun. 

Tehtävät on ryhmitelty seitsemään osa-alueeseen:
1. Vokaalit ja huudahdukset
2. P, T ja K sanoissa
3. M ja N sanoissa
4. H, V ja S sanoissa
5. J sanoissa
6. L ja R sanoissa
7. Etuvokaalit sanoissa

VAALEANVIHREÄN
PAKETIN  PELIEN SISÄLLÖT

Ensimmäinen ryhmä sisältää Sohvi Sorsan onkimiskilpailun, jossa harjoitellaan vokaaleja ja huudahduksia. Tämän pelin avulla voi kokeilla miten lapsi innostuu ääntelyiden jäljittelyistä ja minkä tyyppiset ääntelyt voisivat ehkä olla helpoimpia.

ylin kuva,.gif

 

Toisen ryhmän pelit sisältävät sanoja, joissa on äänteet p, t ja /tai k (klusiilit) sekä vokaaleja. Olivian onkimisleikki sisältää vain p-sanoja (puu, pupu, pipo…). Eetu Eskolan muistipelissä on vain t-sanoja (tie, tutti, auto…). Kukko Kiekujan korttipeli puolestaan sisältää vain k-sanoja (kakku, ukko, kaakao…). Tiina Tipun värinoppapeli sisältää sellaisia sanoja, joissa on sekä t- ja p-äänne (tipu, teippi, peitto, taputtaa…). Pekka Pelottoman kuvalotossa on sanoja, joissa on äänteet p ja k (puku, Pekka, kaappi, koppi…). Prinssin lautapelin sanat on valittu niin, että niissä on äänteet k ja t tässä järjestyksessä (kaatuu, kotka, kettu…). Sen sijaan Matias majavan lautapelissä samat äänteet esiintyvät toisessa järjestyksessä (toukka, itikka, itkee…). Putkimies Putkosen muistipelissä voidaan harjoitella sellaisia sanoja, joissa on kaikki kolme edellä mainittua äännettä samassa sanassa (paketti, potkii, koputtaa…).

toiseksi ylin kuva,.gif

 

Kolmannen ryhmän peleissä on sanoja, jotka sisältävät äänteet m ja/tai n (nasaalit) ja vokaaleja. Muttisen mummon kuvalotossa on vain m-sanoja (mummo, amme, mämmi…) ja Niina Niemisen kuvalotossa vain n-sanoja (uuni, nenä, Niina…). Postimies Pontevan lautapelissä harjoitellaan samassa sanassa sekä m- että n-äännettä (muna, omena, Minni…).

kolmanneksi ylin kuva,.gif

 

Neljännen ryhmän pelit sisältävät sanoja, joissa on h-, v- ja/tai s-äänteitä (frikatiivit) sekä vokaaleja. Hessu Heikkisen kuvalotossa on vain h-sanoja (hiha, iho, hai…). Oiva Ollikaisen numeronoppapelissä on vain sellaisia sanoja, joissa on v-äänne ja vokaaleita (vauva, ovi, vyö…). Ossi Oikarisen onkimisleikissä on s-sanoja (suu, aasi, susi…). Heikki Herkkusuun muistipelissä puolestaan on sanoja, joissa on kaksi eri konsonanttia, v ja h (vaha, huvi, vahva…). Patrik Papukaijan lautapelin sanat sisältävät äänteet v ja s (Vesa, saavi, viisas…). Luolamiehen korttipelin sanat sisältävät äänteet h ja s (hissi, saha, sähisee…).

nelj�nneksi ylin kuva.gif

 

Viidennen ryhmän kaksi peliä sisältävät sanoja, joissa on j (puolivokaali). Aukusti Autoilijan värinoppapelissä on vain sellaisia sanoja, joissa on j ja vokaaleja (jää, oja, ajaa…). Jesse Jekuttajan heittopeli sisältää sanoja, joissa on j-äänne sekä klusiileja ja vokaaleja (Jaakko, kataja, papukaija…).

viidenneksi ylin kuva.gif

 

Kuudennen ryhmän peleissä on sanoja, jotka sisältävät äänteet l ja/tai r (likvidat) sekä vokaaleja. Karri Kalan onkimiskilpailussa on vain l-sanoja (lyö, Ulla, laulaa…). Kissa Kissanmintun juhlat –lautapelissä on sanoja, joissa on l ja klusiileja (laukku, pulla, tuoli…). Sammakkoprinssin lautapelissä on vain r-sanoja (aura, ori, aarre…). Jussin juoksukilpailut –lautapelissä on sanoja, jotka sisältävät r-äänteen sekä klusiileja (puuro, rata, ruukku…).

kuudenneksi ylin kuva.gif

 

Seitsemännen ryhmän pelit sisältävät etuvokaaleja (y, ä, ö) sekä erilaisia konsonantteja. Merja Merihevosen korttipelissä on ö-sanoja (pönttö, mökki, tölkki…). Hämähäkki Hännisen muistipelissä on ä-sanoja (lääke, äiti, eväät…). Koira Kolmosen lautapelissä on y-sanoja (kyy, lyhty, pyytää…).

seitsem�nneksi ylin kuva.gif

 

sisl.yl�osa.gif

 

sisl. 1-2.gif

sisl. 3-4,.gif

sisl. 5-6.gif

sisl. 7,.gif