Ääntäminen

suujumppa, D, R - vihreä kirkas lisäpaketti

Kirkkaanvihreä lisäpaketti sisältää 21 erilaista peliä, jotka on tarkoitettu ääntämisen harjoitteluun.

Tehtävät on ryhmitelty kolmeen osa-alueeseen:

1. Suujumppa

2. D-harjoitukset

5. R-harjoitukset

Pelien numerointi on jatkoa kirkkaanvihreälle peruspaketille. Tämän lisäpaketin voi liittää jatkoksi peruspakettiin tai käyttää täysin itsenäisenä pakettina.

KIRKKAANVIHREÄN LISÄPAKETIN PELIEN SISÄLLÖT

Ensimmäisen ryhmän pelien avulla harjoitellaan suun liikkeitä. Kerttu Ketun muistipelin ja Kustaa Kukon dominon kortteja voi käyttää myös monissa muissakin suujumppaharjoituksissa.

1._ylin_kuva_kaytossa.jpg

Toisessa ryhmässä on D-harjoitteluun sopivia pelejä. D-tavusarjojen harjoitteluun on neljä peliä: kaksi lautapeliä, pussipeli ja kuvalotto. Alla on esimerkit Leevi lemmikkiostoksilla-pussipelistä sekä Pietari Pingviinin lautapelistä. Kaikkien pelien nimet näet alareunassa olevasta sisällysluettelosta.

 

2._ylin_kuva_kaytossa.jpg

Näiden lisäksi paketissa on kahdeksan peliä, joissa voi puhua "D-kieltä" eli korvata R-äänteen D:llä. Pelien sanavarasto on suunniteltu siten, että D-äännettä voi harjoitella sanan alussa tai sanan keskellä. Sanan keskellä D-äänne voi olla tavun alussa tai sen lopussa. Alla oleva esimerkki on Porsas Possulan pelistä, jossa voi lisäksi harjoituttaa muistiaan.

3._ylin_kuva_kaytossa.jpg

Paketissa on paljon kuvasanakortteja, joita voi kiinnittää seinille lapsen arkiympäristöön. Sillä tavalla lapsi saa "kielikylpyä" ja harjoittelu tehostuu kun kuvat muistuttavat lasta harjoittelemaan useammin pitkin päivää. Nämä kortit ovat kaksipuoleisia. Kuvakortin toisella puolella sana on "D-kielellä" ja toisella puolella sana on kirjoitettu tavanomaiseen tapaan. Haluttaessa näillä samoilla korteilla voi pelata myrkkysienipeliä tai käyttää niitä monien muiden pelien tai leikkien oheismateriaaleina.

4._ylin_kuva_kaytossa.jpg

Kolmannen ryhmän peleissä harjoitellaan R-äännettä. Näiden pelien järjestysnumerot tosin alkavat viitosella, koska nämä ovat jatkoa peruspaketin harjoituksille. Kaksi peliä on tarkoitettu R-tavusarjojen harjoitteluun kuten alla oleva esimerkki Leevi Lentäjän värinoppapelistä.

5._ylin_kuva_kaytossa.jpg

Paketissa on viisi peliä R-sanaharjoituksia varten. R-äännettä voi harjoitella sanan alussa tai sanan keskellä joko tavun alussa tai tavun lopussa. Alla oleva pelilauta on Rakentaja Rantasen kuvalotosta, joka sopii 2-4 pelaajalle.

 

6._ylin_kuva_kaytossa.jpg

Tämä esimerkki on Markku Murkun lautapelistä. Pelit on suunniteltu siten, että niitä voisi käyttää mahdollisimman monipuolisesti. Ideakortissa on lisää vinkkejä Leikiten-pelien käyttöön.

7._ylin_kuva_kaytossa.jpg

Pakettia voi käyttää itsenäisesti ilman kirkkaanvihreää peruspakettia. Tämä lisäpaketti tuo lisää hauskoja vaihtoehtoja äänneharjoitteluun.

     

papukaija_kaytossa.jpg

SISÄLLYSLUETTELO 35A                                 

ÄÄNTÄMISEN HARJOITUKSET

- SUUJUMPPA, D JA R

Vihreä kirkas lisäpaketti

 

1. Suujumppa

1.1.a. Kerttu Ketun muistipeli

1.1.b. Kustaa Kukon domino

2. D-harjoitukset

2.1.a. Leevi lemmikkiostoksilla -pussipeli

2.1.b. Pietari Pingviinin lautapeli

2.1.c. Lokki Löppösen lautapeli

2.1.d. Martti Majavan kuvalotto

2.2.a. Rolle Ralliautoilijan sanakortit & myrkkysienipeli

2.2.b. Kyösti Kultakalan onkimiskilpailu

2.3.a. Mauri Mäyräkoiran sanakortit & myrkkysienipeli

2.3.b. Gunnar Gorillan kuvalotto

2.4.a. Tarja Tarjoilijan sanakortit & myrkkysienipeli

2.4.b. Porsas Possulan peli

2.5.a. Hanna Hämähäkin sanakortit & myrkkysienipeli

2.5.b. Leo Leipurin korttipeli

5. R-harjoitukset

5.1.a. Ötökkä Österblomin onkimiskilpailu

5.1.b. Leevi Lentäjän värinoppapeli

5.2.a. Rakentaja Rantasen kuvalotto

5.3.a. Matti Matkailijan muistipeli

5.4.a. Hirvi Hirvosen lautapeli

5.5.a. Markku Murkun lautapeli

5.5.b. Arttu Astronautin korttipeli

Lisäksi mukana: Kangaspussi, onki, 2 noppaa (pistenoppa ja värinoppa, jossa punainen, keltainen, sininen, vihreä, musta ja valkoinen väri) ja 4 pelinappulaa.

Tietokortti (sivut 1-4)

Ideakortit 1-6

Kuvat (8 kpl) toimintajärjestystä varten