Puheen ymmärtäminen ja oma ilmaisu

Punainen tumma paketti - vaikein taso


Tummanpunainen paketti  sisältää yli 20 erilaista peliä tai leikkiä, jotka on tarkoitettu puheen ymmärtämisen ja oman ilmaisun harjaannuttamiseen (vaikein taso). Tehtävät ovat vaikeudeltaan sellaisia, jotka yleensä yli 5-vuotias lapsi osaa. Pelit on koottu yhteen muovilaatikkoon.

Tehtävät on ryhmitelty kuuteen osa-alueeseen:
1. Monisanaiset lauseet
2. Epäloogisuudet
3. Yhteenkuuluvaisuudet
4. Kuulon avulla päättely
5. Kertova puhe
6. Laatusanat


TUMMANPUNAISEN PAKETIN
PELIEN SISÄLLÖT

Ensimmäisen ryhmän pelien avulla harjoitellaan tuottamaan ja ymmärtämään monisanaisia lauseita.  Lautapelit, korttipeli ja muut hauskat leikit innostavat lasta tuottamaan pitkiä lauseita. Leena Leppäkertun lautapelissä lapsen pitää ymmärtää moniosaisia ohjeita ja toimia niiden mukaan. Roope Robotin korttipelissä pitää kuunnella tarkasti ja ymmärtää moniosaisia lauseita. Esimerkiksi pitää löytää useiden korttien joukosta sellainen kortti, jossa koira nuolee tummatukkaista miestä. Tarkkana täytyy olla, sillä joukossa on mm. sellaiset kortit, joissa koira nuolee vaaleatukkaista miestä tai vauvaa.

ylin kuva,.gif

 

Toisen ryhmän peleissä lapsen tulee huomata epäloogisuuksia ja kertoa niistä. Esimerkiksi Hassun Hannan muistipelissä etsitään korttipareja, joista toinen kuva on hassu ja toinen oikea asia. Samalla kannustetaan lasta kertovaan ilmaisuun. Tässä ryhmässä on myös sellaisia pelejä, joissa lapsen pitää kuunnella onko asia totta vai ei.

toiseksi ylin kuva.gif

 

Kolmannen ryhmän pelien tarkoituksena on opetella huomaamaan asioiden yhteenkuuluvaisuuksia ja kertomaan niistä.

kolmanneksi ylin kuva.gif

 

Neljäs ryhmä sisältää pelejä, joissa harjoitellaan kuulon avulla päättelyä. Lautapeli, onkimisleikki ja kuvalottopeli sisältävät päättelytehtäviä.

nelj�nneksi ylin kuva.gif

 

Viidennen ryhmän pelit kannustavat lasta kertovaan ilmaisuun. Näiden pelien tarkoituksena on kannustaa lasta kertomaan juonellisia tarinoita ja keskustelemaan eri aiheista.

viidenneksi ylin kuva,.gif

 

Kuudennen ryhmän pelien avulla voidaan harjoitella laatusanoja. Näitä pelejä käytetään silloin kun halutaan saada lapsen ilmaisua rikkaammaksi. Laatusanoja opitaan hauskalla tavalla esimerkiksi esineitä sisältävän pussipelin avulla.

kuudenneksi ylin kuva,.gif

 

sisl. yl�osa.gif
 

sisl. 1-2.gif

 

sisl. 3-4.gif

 

sisl., 5-6.gif